INGATLAN ÉRTÉKESTÉSI BLOG

Ahogy én Látom a dolgokat...

by Somorjai Tamás

Az eladók rontják el az ingatlanosokat? 

Hát van benne valami....

Hogy rontják el az eladók az ingatlanosokat?....

Miért nem jársz jól ha több közvetítőt bízol meg az eladásoddal? Miért nem jobb a több?

Egyszerű a matek, de vizsgáljuk meg alaposabban.

Van mondjuk két közvetítőd Dezső és Viktor

Dezső 3%-ért vállalná. Ő költene az ingatalanra, hisz tudja hogy az ár megtartáshoz gyorsan minél több érdeklődőre van szüksége. Séta, fotózás, videózás, egy 50-es, hirdetések, kiemelések stb.

Viktor viszont tudja, hogy nem egyedül övé az ingatlan eladási megbízás, ezért nagy a kockázat, hogy a költségek a nyakán maradnak. Plusz látja, hogy Dezső hirdetését úgy se tudja überelni ezért nem is próbálja. Ő más stratégiával áll elő. Ő 1,5% os megbízási díjat ajánl az eladónak, ami látszólag sokkal jobb ajánlat az ügyfélnek. Ezért viszont amit az ügyfélnek nem részletez, ő maga csinál mindent. Ő fotóz, ő videóz, a sétát kihagyja és a hirdetésre sem költ csak a legszükségesebbet. Az ő költsége így 10 000 Ft.

Ez azért is jó neki, mert az eladónak is az lesz az érdeke, hogy ő adja el az ingatlant, mert kevesebbet kell fizetnie érte. Plusz az alacsony százalékot nem is titkolja. Fontos neki, hogy a vevő is tudja, hisz akkor az ingatlan árából többet is tud alkudni, gondolja, mert a különbséget is ő fogja kapni, ha ügyes. És ezt az eladó sem fogja összességében megérezni, úgy véli.

Ha Viktor mellett van még egy Zoli egy Kálmán és egy Endre is akkor Dezső esélyei az ötödére esnek vissza, hisz a gibicek dolgoznak mellette. Azaz nem dolgoznak, csak bent tartják a csalit a vízben, hátha lesz kapás.

De vajon több lesz a kapás?

Igazából nem. Mivel ugyanannyi vevő van a piacon, ugyanolyan érdeklődéssel és ugyanazokon a hirdetőportálokon nkeresgélnek. Ráadásul már a portálok csoportosítják is az ingatlanok alatt az eldókat, tehát azt sem lehet mondani, hogy valaki hirdetését előbb találja valaki meg.

Az eladó szempontjából a több értékesítő azt jelenti ,hogy nem tudja egy valaki az ajánlatokat egymás ellen kijátszva az árat megtartani vagy feljebb tornászni, hisz minden résztvevő a saját szekerét tolja az eladóé helyett. Ráadásul, ha azt érzik, hogy a vavőjükkel vesztésre állnak akkor a vavőt elviszik más ingatlan irányába, a helyett, hogy elősegítsék egy jobb ajánlat adását.

Dezső, viszont ezt már tudja, és mivel ő sem tehet mást, felveszi az ingatlant és beáll Gibicnek a sorba. A 20% esély akkor is jó, de ekkor már ő sem költ az ingatlanra többet. Nincs ki húzza az ingatlant felfele és mint egy túlsúlyos hajó elsüllyed a mocsárba.

Ezt érzik akkor a tulajdonosok amikor hiába a sok ingatlanos, nem hoznak vevőket. És megy a fröcsögés az ingatlanosokról, pedig ők minig elmondják, hogy nem szabad több ingatlanossal egyszerre dolgozni. Az a jó ingatlanos, aki el se vállalja ilyenkor a megbízást! Na akkor Őt kell akkor megbízni!   De sajnos az eladók máig azt gondolják, hogy a több a jobb, és még akkor sem értik, hogy pedig ilyenkor az eladók hibáznak, amikor saját bőrükön érzik ennek keserű hatását.

 Több ingatlanos, átlagos hirdetések, földbe álló árak. Sajnos erre számíthat egy eladó, ha nem jól választ.

Szolgáljon ez tanulságként az eladóknak, hogy ne károsítsák meg szándékosan magukat, már az elején, ezen ismeretek hiánya miatt.

Gondoljunk bele, ha ügyvédre van szükségünk és mondjuk sikerdíjért is dolgozik, akkor milyen hülyén festene, ha mellettünk egy egész sor ügyvéd ott ülne. Nem beszélve arról, hogy ilyen eszünkbe se jut és persze ügyvédet se találna erre...

by Somorjai Tamás... ahogy én látom

Nézd meg az ingatlanost, megmondom milyen az eladó....

Nem fogadnak el az eladók csak olyat amilyenek ők? Ezért kell az ingatlanosoknak lemenni a szintjükre, színészkedni? Ez káros, becsületes vagy épp ez a segítség?

folytatás hamarosan ....

Somorjai Tamás